Jak mít praktickou a designovou garáž

Stavba garáže se může zdát jednoduchou a rychlou záležitostí, ale pokud chcete, aby vaše garáž byla nejen praktická, ale také dobře vypadala, tak byste měli dodržet základní normy a dbát také na velikost, odvětrávání, použitý materiál a vhodná garážová vrata.

Jaká by měla garáž být

Prvním krokem je rozhodnutí, zda bude garáž součástí domu nebo bude volně stojící stavbou. Na základě tohoto rozhodnutí se pak budou odvíjet další kroky. Pokud má vaše garáž stát samostatně, tak nezapomeňte na tepelnou ochranu stavby, pokud bude garáž součástí domu, tak nezapomeňte na vytápění, které se hodí i do těchto prostor.

Co se týče vzhledu garáže, tak v současnosti se už nemusí jednat o nevzhlednou kostku, protože přichází revoluce v designu garáží. Ta se týká hlavně garážových vrat. Společnost KRUŽÍK se může pochlubit unikátní technologií digitálního tisku na čelní plochu vrat využívající inkoustového tisku s vytvrzováním UV lampou. Vybrat si tak můžete originální a jedinečný design, který podpoří celkový vzhled garáže.

Správný výběr garážových vrat

Při volbě garážových vrat si můžete vybrat z několika různých druhů. Mezi nimi sekční garážová vrata, která se zasouvají pod strop nebo do boku garáže, rolovací vrata nebo také výklopná garážová vrata. Zvolit si můžete také způsob ovládání - mechanické nebo dálkové ovládání. Výhodou sekčních vrat je, že zajíždějí ke stropu, boční sekční vrata zajíždí do boku a vyhoví tak těm, kteří nemají ve stropní části garáže dostatek místa. Garážová vrata, která mají vnější zabudování, pak pomohou získat spoustu místa před garáží i uvnitř.

Velikost garáže

Je na vás, jak velká vaše garáž bude. Sami se rozhodněte, jak moc chcete do stavby garáže investovat. Nezapomeňte také, že co se týče garážových vrat, volte raději kvalitu než úsporu. Zajistí vám nejen pohodlné parkování, ale také bezpečnost pro vaše vozidlo. Nejmenší vhodná garáž pro běžné auto je zhruba velikost auta plus jeden metr na délku a jeden metr na šířku.

Normy a povinnosti

Mezi normami a povinnostmi, které byste měli při stavbě garáže splnit, patří hygienické požadavky, ochrana před hlukem, ale také ochrana povrchových a podzemních vod před znečištěním. Nezapomínejte ani na správné odvětrávání, které se umísťuje nejčastěji pod strop nebo u podlahy. Je možné umístit jej naproti stěně, které je přímo proti garážovým vratům.

Ochrana vašeho vozu

Garáž tak slouží nejen pro stání vašeho vozidla, ale také v ní můžete mít základní nářadí a využít ji k opravě automobilu. V takovém případě se nebojte postavit garáž i s montážní jámou, která vám ulehčí velké množství oprav a práce na autě, které zvládnete i bez servisu nebo autodílny.