Moderní metody v boji proti graffiti: seznamte se!

Zdá se vám, že sprejeři jsou čím dál drzejší a nezastaví se už před ničím? Pravdou je, že zejména nové fasády a jiné plochy sprejery takřka přitahují. Můžete se však setkat s nejrůznějšími metodami, jak se graffiti zbavit. Na vzestupu jsou v současné době chemické prostředky, které lze použít jako prevenci graffiti, případně k jejich odstranění.

Antigraffiti nátěry jako účinná prevence

Mnoho majitelů nemovitostí se podobným prostředkům brání v obavě z toho, že takový speciální nátěr změní barevný vzhled ošetřeného místa, které potom nebude korespondovat se zbývající částí fasády. To je ovšem naprosto mylná představa. Speciální antigraffiti nátěry využívají moderních nanotechnologií, jejichž kořeny sahají do Velké Británie a u nás je nabízí firma Envistore.

Antigraffiti nátěry jsou k dostání v různých variantách. Můžete si tedy vybrat mezi matným nátěrem, ale stejně tak je dostupná lesklá verze. Rovněž se rozlišují dočasné a stálé antigraffiti nátěry. Zde je třeba zvážit, jak je ošetřovaná plocha k výskytu graffiti náchylná.

A kde všude lze takový nátěr použít? Rozhodně neplatí, že takový přípravek je možné aplikovat pouze na klasickou omítku. Stejně tak jsou určeny pro betonové povrchy, cihlové, kamenné i dřevěné plochy. V žádném případě by nemělo dojít k barevné změně povrchu.

Odstraňovače graffiti

Ovšem pozornosti majitele jakékoli nemovitosti by neměly ujít ani další speciální prostředky, které mohou nabídnout účinnou pomoc při odstraňování již hotových sprejerských výtvorů. Takzvané odstraňovače graffiti se rovněž vyznačují velmi dobrými výsledky a předejdou zdlouhavému drhnutí zasažené plochy, samozřejmě bez rizika poškození. Tento typ přípravku stačí nanést a nechat danou dobu působit. Poté se jednoduše opláchne. V případě potřeby je možné postup opakovat.

Máte už nějaké zkušenosti s těmito moderními prostředky?