Jak mohou zelený ječmen a chlorella prospět našemu zdraví?

Žijeme v uspěchané době, v níž platí pořekadlo, "čas jsou peníze". Rychlé životní tempo i zvýšené pracovní nároky se často negativně podepisují na našem organismu. Po příchodu z práce se cítíme unavení, podráždění, špatně spíme a nezřídka kdy nás trápí zažívací problémy, což můžeme připsat na vrub předně krátkým pauzám na oběd či nekvalitní stravě. Přičtěme k tomu ještě negativní vlivy, jež vstřebáváme ze svého okolí, a výsledek je více než zřejmý - své tělo musíme chránit. Jaká je ale správná cesta ke zdraví a fyzické pohodě? Odpověď hledejme v přírodě.

Abychom dodali organismu potřebné vitamíny, minerály a dopřáli mu detoxikaci, nemusíme trávit hodiny sbíráním volně rostoucích bylinek. Bohatě postačí, když sáhneme po produktech, jež čerpají z přírodních látek a fungují jako doplněk stravy. Obecně se pro tyto výrobky vžilo označení zelené potraviny, neboť obsahují velké množství chlorofylu, jež jim dodává specifické zbarvení. Naše tělo očistí od nežádoucích vlivů, působí pozitivně na střevní mikroflóru a předchází vzniku civilizačních chorob způsobených nadměrným stresem či nedostatkem pohybové aktivity.

Jaký doplněk zvolit?

Pod pojmem zelené potraviny se krývají dva základní produkty. Jsou jimi zelený jačmen (známý také jako mladý ječmen) a chlorella. Každý z nich má své specifické účinky, které tělu pomáhají vyrovnat se s negativními dopady našeho životního stylu. Abychom zvolili ten správný, případně se rozhodli pro kombinaci obou, je záhodné mít o nich alespoň částečné povědomí.

Zelený ječmen

Ječmen je surovinou, jejíž využití donedávna ocenili předně milovníci piva nebo diabetici, neboť se z něj vyrábí slad, který lze použít jako náhradu za med. Současnost nicméně patří využití této obiloviny jako prostředku zdravého stravování. Pozornost se přitom od ječných semen přenesla k mladým zeleným výhonkům, jež obsahují výživnou šťávu. Ta se šetrně vylisuje a následně usuší tak, aby neztratila vitamíny a minerály, jako jsou vápník, hořčík, zinek či železo. V podobě prášku pak putuje do specializovaných obchodů, kde ji můžeme zakoupit. Doma už ji pouze rozpustíme ve vodě nebo ovocné šťávě a vypijeme. Toto detoxikační osvěžení si můžeme dopřát jednou až třikrát denně.

Po nápoji ze zeleného ječmene bychom měli sáhnout v případě, že nás sužuje nespavost, migrény anebo se snažíme snížit obsah cholesterolu v krvi. Jako jedna z mála prostředků navíc tělo zároveň čistí i regeneruje, což je vlastnost typická právě pro zelené potraviny. Je však nutné vybírat takové výrobky, které svou kvalitou dokáží kýžený výsledek podpořit. Při jejich nákupu rozhodně hleďme na cenu, neboť ta v případě zeleného ječmenu hraje nemalou roli. Levné výrobky možná nezatíží náš rozpočet natolik, avšak mohou v nich zůstat zbytky listů, které obsahují nestravitelnou celulózu. Z toho důvodu bychom se měli vyhnout i domácímu zpracování výhonků.

Chlorella

Chlorella je zelená sladkovodní řasa, jež je pozoruhodná zejména svou regenerační schopností. Ta je podpořena přítomností chlorellového růstového faktoru, prvku, který se podílí na procesu dělení buněk. Rostlina se pěstuje v čisté vodě, nemusíme se proto obávat kontaminace škodlivými látkami. Pro potravinové doplňky se využívají druhy pyrenoidosa či C. vulgaris. Obdobně jako u zeleného ječmene je třeba dbát na její šetrné zpracování, neboť buněčná stěna chlorelly je velmi náchylná na poškození. To vede ke špatné stravitelnosti, nepříjemné chuti a znehodnocení přítomných látek jako je železo, zinek, vápník nebo vitamíny B1, B2.

Chlorellu můžeme zakoupit v podobě tabletek s hladkým povrchem, jenž usnadňuje jejich polykání. Vedle regenerace dopomáhá k odplavení škodlivých látek a toxinů, podporuje vznik hemoglobinu či červených krvinek a působí proti únavě a vyčerpání organismu. Její účinky oceníme i v případě, že nás trápí potíže se zažíváním, neboť chlorella čistí trávící soustavu a zlepšuje průchodnost střev. O užívání bychom měli uvažovat i v případě, že nás trápí problémy s pokožkou (akné, ekzémy či vyrážky).

Proč užívat zelené doplňky stravy

Při pravidelném užívání zelených potravin se člověk cítí dobře po fyzické stránce, čímž blahodárně ovlivňují i jeho psychiku. Navíc jejich šetrné zpracování zaručí, že se do těla dostanou jen takové prvky, které mu budou prospěšné, a nám tak odpadne nutnost cokoli složitě převařovat nebo louhovat. Pouze spolkneme tabletky v doporučeném množství nebo vypijeme předpřipravenou směs. Detoxikovat organismus tak můžeme pohodlně nejen doma, ale i v práci nebo na cestách.

Kvalitní výrobky ze zeleného ječmene a chlorelly lze zakoupit například na stránkách www.zelenyzivot.sk.